The bid book of Ptuj 2025

We are pleased to announce, that our program for ECoC 2025, we prepare together with you, was shortlisted for the final selection by the Panel of Experts.

Kindly invited to scroll trough the bid book of Ptuj 2025 here!

THE GROUNDWORK FOR THE PTUJ CANDIDACY ECOC 2025

Transformacija mesta- regeneracija zaledja

TRANSFORMATION OF THE CITY
REGENERATION OF THE HINTERLAND

When we think of historical heritage in Slovenia, we cannot help but think of Ptuj… več

Vsi časi so zdaj

ALL TIMES
ARE NOW

In 2019, Ptuj celebrated 1,950 years since the city was first mentioned… več

Mi, ljudje

WE,
THE PEOPLE

Empowerment, inclusion, listening to the opinions of others, tolerance and openness… več

WE ARE BECOMING  ECOC 2025 #PTUJ2025

In the application process, Ptuj was supported, and joined by, 20 municipalities of the region, that in many years of joint and integrated preparations recognize a fundamental development opportunity in many areas, numerous opportunities for upgrading what already exists, and, in particular, for establishing something new.

20

MUNICIPALITIES

980

KM2

101750

RESIDENTS

THE CANDIDATE IS SUPPORTED BY 
THE WIDER REGION

WE ARE BECOMING ECOC
#PTUJ2025

In the application process, Ptuj was supported, and joined by, 20 municipalities of the region, that in many years of joint and integrated preparations recognize a fundamental development opportunity in many areas, numerous opportunities for upgrading what already exists, and, in particular, for establishing something new.

THE CANDIDATE IS SUPPORTED BY 
THE WIDER REGION

20

MUNICIPALITIES

980

KM2

103550

RESIDENTS

WHAT IS THE PROCEDURE FOR CANDIDATURE

 1. We are becoming ECOC 2025

  • preparing the city for candidacy and connecting all stakeholders
  • preparation of the bid-book and involvement of all stakeholders
  • submission of application by December 31st, 2019
 2. WE ARE BECOMING ECOC 2025 | PRE-SELECTION

  • Interview with Expert council (February 2020)
  • The Expert council examines the applications, submits a report giving an overall assessment of all applications and recommending a shortlist of candidate cities

  FINAL SELECTION

  • Completion of the application considering the selection criteria and recommendations of the Expert council
  • Shortlisted candidates meet with the Expert council
  • The Expert council issues a selection report containing an overall assessment of all applications and a reasoned recommendation for the designation of one city for the title
 3. WE ARE BECOMING ECOC 2025 | DESIGNATION

  • Designation of the city as European Capital of Culture
 4. WE ARE BECOMING ECOC 2025 | PREPARATION FOR THE IMPLEMENTATION OF ECOC

  • raising the competences of the cultural and creative sectors
  • developing international partnerships
  • developing the interests of a wide range of stakeholders
  • implementation of pilot projects
  • preparation and implementation of infrastructure projects
 5. WE ARE BECOMING ECOC 2025 | YEAR OF PERFORMANCE

  • European Capital of Culture
 6. WE ARE BECOMING ECOC 2025 | LEGACY

  • Reporting and evaluation of sustainable effects
  • Legacy of the European Capital of Culture

Izjave županov

 1. Nuška Gajšek

  Županja Mestne občine Ptuj

  Kandidatura je za nas izjemna priložnost, da Ptuj postavimo še na ta zemljevid. Za Ptuj kot najstarejše slovensko mesto, kot bogato zgodovinsko mesto, lahko EPK pomeni izjemno priložnost. Ne samo za Ptujčane, tudi država bi morala biti ponosna na to in v našem mestu prepoznati ves potencial. Mi si od kandidature obetamo zmago, obetamo pa si tudi, da bo se Ptuj zaradi kandidature razvijal, da bomo odstrli še tisti skriti, speči potencial, ki ga imamo in da bomo zgradili zgodbo za naprej. Zavedamo se pomena kandidature, ki mestu ne bo prinesel le pozitivnega razvoja, temveč številne učinke na področju gospodarskerasti, predvsem pa bo mesto povezal kot skupnost.

 2. Milan Gabrovec

  Župan občine Markovci

  Občina Markovci, podpira kandidaturo EPK Ptuj 2025. V kandidaturi prepoznamo priložnost za uresničitev razvojnih strategij celotne regije, še posebej pa naše lokalne skupnosti skupaj s Ptujem, ki bi se tako učinkovito povezala s sosednjimi regijami in skozi sodelovanje ter prizadevanje za dosego skupnih ciljev postala prepoznavna in dejavna na kulturnem, družbenem in gospodarskem področju.

 3. Darja Vudler

  Županja občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah

  Dogodki, ki bi se odvijali v sklopu evropske prestolnice kulture na območju celotne regije, bi pripomogli k izjemni prepoznavnosti sodelujočih lokalnih deležnikov. Predvsem manjša a zelo perspektivna društva, ki imajo bogat program, ter lokalni ponudniki bi imeli priložnost predstaviti se širši publiki, pri čemer bi dobili tudi veliko znanj in podpore za bodoče še boljše delovanje. Podravska regija ima izjemen potencial kulturne dediščine, ki jo lahko predstavimo Evropi in z njo navdušimo še tako zahtevno publiko.

 4. Anton Leskovar

  Župan Občine Kidričevo

  Občina Kidričevo se z velikim veseljem pridružuje povezovanju Spodnjega Podravja, Haloz, Slovenskih goric in Prlekije ter pomembnemu koraku –  prijavi za Evropsko prestolnico kulture. V povezovanju vidimo moč in  izjemno priložnost za uresničitev razvojnih ciljev tako na kulturnem,  kulinaričnem in družbenem področju. Prijava bo pomembno prispevala k  razvoju naše destinacije: Visit Ravno polje.

 5. Antonija Žumbar

  Županja občine Cirkulane

  V Občini Cirkulane z veseljem podpiramo kandidaturo Ptuja za Evropsko prestolnico kulture 2025, saj smo s Ptujem kot najstarejšim slovenskim regijskim središčem povezani prav v vseh segmentih življenja. Ena izmed temeljnih vrednost je skupna kulturna identiteta, s katero bomo v podpori projektu Evropske prestolnice kulture poudarili graditev skupne identitete, kulturne vrednosti in samozavesti družbe. Hkrati pa bo projekt v toku svetovne globalizacije kulture poudaril njeno raznolikost in lokalno posebnost, ki jo skupaj želimo oživljati, prikazati,oblikovati in ustvarjati.

Follow us …